Tæge eller flåt?

Hvad er forskellen på tæge og flåt? Mange mennesker kalder dem for tæger alle sammen. Men det er ikke helt korrekt. Når et lille blodsugende dyr har bidt sig fast i huden på din kanin eller dig selv, er det som regel en flåt. Men hvad er egentlig forskellen på en tæge og en flåt?

Misforståelsen er sikkert opstået, fordi en flåt på engelsk hedder ‘tick’, og det lyder lidt som tæge.

Forskellen på tæge og flåt? Det er et godt spørgsmål, og der er en klar forskel.

Hvad er en flåt?

Flåter er en slags mider. De er i familie med edderkopper. En voksen flåt har 8 ben. Den mest almindelige flåt i Danmark er skovflåten. Den kravler op på græsstrå og andre planter, hvor den sidder og venter på, at den kan hoppe over på et dyr, som den bider sig fat i.

Skovflåt. Foto: gbohne/Flickr
En voksen skovflåt, som er fuld af blod, som den har suget fra et værtsdyr.
Foto: gbohne/Flickr

Hvad er en tæge?

Tæger hører til insektfamilien. De kan kendes på, at de kun har seks ben i modsætning til en voksen flåt, der har otte ben. Der findes flere hundrede forskellige arter af tæger i Danmark.

De fleste tæger lever af plantesaft. Der findes dog også blodsugende tæger. I Danmark er væggelus (Cimex lectularius) et eksempel på det. En voksen væggelus kan blive op til 1 cm lang, så den er langt større end skovflåt.

Foto: AFPMB/Flickr
Mange nemmesker skelner ikke mellem flåter og tæger. I virkeligheden er det dog to meget forskellige dyr. Her er vist en tæge, som suger blod. Den hedder også væggelus i daglig tale. Foto: AFPMB/Flickr

Væggelus kan ikke lide lys. Om dagen sidder de gemt, men om aftenen kommer de frem for at opsøge byttet, som de sandsynligvis finder ved at gå efter varmen. De elsker blod fra mennesker, men de kan suge på andre dyr som f.eks. kaniner, rotter, mus og fugle.

En væggelus er 5-10 minutter om at suge et måltid blod. Derefter trækker den snabelen til sig og kravler i skjul i revner og sprækker.

En del danskere får væggelus med hjem som en ekstra souvenir fra et ophold på et udenlands hotel. På engelsk hedder de “bed bug”. De er et ubehageligt bekendtskab, men de sidder kun kortvarigt på huden, og de er langtfra så farlige som flåter kan være.

Vil du vide mere om flåter og kaniner:
Kaniner og flåter. Tjek din kanin jævnligt
Sådan fjerner du flåter på kaniner