Forkæl din kanin med sunde julegodter

Forkæl din kanin med sunde julegodter fra naturen eller haven. På grund af den milde vinter er der masser af godt foder til din kanin ude i naturen. Fotograf: Tine Kortenbach
På grund af den milde vinter er der masser af godt foder til din kanin ude i naturen. Foto: Tine Kortenbach

Den bedste julegave, du kan give din kanin, det er at gå ud i haven eller i naturen og finde nogle af dens mange livretter. På grund af den milde vinter, er der rigtig mange – og sunde – lækkerier derude.

Mange tror fejlagtigt, at man gør kaninen en glæde ved at servere købt “kaninguf”, men det er som regel ikke særlig sundt. Resultatet er desværre, at mange kælekaniner har problemer med fordøjelsen og med deres tænder, som ikke bliver slidt nok.

I virkeligheden gør du kaninen en stor tjeneste ved at give den friskt grønt. Det er kaniners naturlige foder. Det er godt for kaniner af flere årsager: Dels er væsken og de mange fibre i de friske planterne med til at holde kaninens fordøjelse i orden, dels er de med til at sørge for, at tænderne bliver slidt som de skal.

Normalt er der ikke meget grønt derude på denne årstid. Men i år er det helt anderledes. På grund at den milde vinter er der stadig mange sunde julegodter derude.

Her er tre eksempler på sunde julegodter til kaniner:

  • Skvalderkål
  • Skovjordbær
  • Frisk græs

Skvalderkål

Der plejer ikke at være skvalderkål om vinteren. Rødderne ligger lige under jordens overflade og venter på at spire frem som noget af det allerførst, når sneen og frosten har sluppet sit tag i jorden. Men i år er vejret så mildt, at de nye skvalderkål skud allerede er begyndt at spire frem.

Forkæl din kanin med sunde julegodter fra naturen eller haven. På grund af den milde vinter er der masser af friske skvalderkål. Fotograf: Tine Kortenbach
De lækre, friske skud af skvalderkål plejer først at være fremme i det tidlige forår. Men på grund af den milde vinter er de allerede fremme i stort tal. Det er fremragende foder til din kanin. Foto: Tine Kortenbach.

Skovjordbær

Skovjordbær er nogle af kaniners absolutte livretter. Planterne er relativt vinter håndføre, men i år er der ekstra mange af dem, da vejret er så mildt.

Forkæl din kanin med sunde julegodter fra naturen eller haven. På grund af den milde vinter er der masser af friske blade af skovjordbær. Fotograf: Tine Kortenbach
Blade af skovjordbær er en kanin-livret. Foto: Tine Kortenbach.

Græs

Græs er noget af det allervigtigste foder til kaniner, og de er meget glade for det. De fleste kaniner spiser masser af græs i form af hø, som er tørret græs. Frisk græs er også et fantastisk foder. Det skal helst være de lidt grove typer græs, der har mere struktur. Det fine plænegræs er udmærket foder, hvis kaninerne selv bider det af, men det kan være lidt for fint, hvis det skal anvendes som afklippet foder.

Forkæl din kanin med sunde julegodter fra naturen eller haven. På grund af den milde vinter er der masser af græs til din kanin ude i naturen. Fotograf: Tine Kortenbach
På grund af den milde vinter er der stadig masser af frisk græs til din kanin. Det er et super godt alternativ til hø, som er tørret græs. Foto: Tine Kortenbach

Læs mere om fodring af kaniner i bogen “Jeg elsker min kanin”