Kaniner om vinteren

Det giver udfordringer at have kaniner om vinteren, så du skal forberede dig og dine kaniner bedst muligt til den kolde tid. Kaniner, der er vant til at stå udenfor, har udviklet en dejlig varm vinterpels, så i princippet kan de sagtens tåle at være udenfor i en normalt dansk vinter.

Men når det begynder at fryse, så er der en række forhold, som du skal være opmærksom på for at sikre, at kaninerne kommer godt igennem vinterens frostvejr.

8 tips, der hjælper dig gennem dem kolde tid med kaniner om vinteren:

Få tips til at passe dine kaniner i frostvejr i bogen "Jeg elsker min kanin".
Når temperaturen kryber ned under frysepunktet, bliver det koldt for din kanin, hvis den står udenfor. (Foto: Tine Kortenbach)

1. Tjek kaninens bolig.

Det er vigtigt, at kaninen ikke står ikke er træk. Buret skal være nogenlunde tæt, eller kaninen skal har en hule eller kasse, som den kan krybe ind i.

Det er også vigtigt, at stedet er fuldkommen tørt. Der må ikke kunne fyge store mængder af sne ind, for så bliver det hurtigt vådt og klamt derinde, når tøvejret sætter ind.

Hvis det bliver meget streng frost kan det være en god ide at sætte en plakticpose eller en plade foran det meste af trådnettet på forsiden af buret om natten. Det bør tages væk om dagen, da kaniner har det bedst med frisk luft.

2. Aktivitet giver varme

Det er vigtigt, at kaninen har plads, så den kan bevæge sig og få noget varme i kroppen.

De må også gerne få noget interessant foder, som kræver aktivitet at æde, f.eks. grene og andet, som kaninen kan beskæftige sig med. Aktiviteten er med til at give varme i kroppen.

3. Godt med foder

Om vinteren bruger kaninen mere energi på at holde sig varm, så den skal have lidt ekstra foder. Det er en fordel at give foderet ad flere omgange, så det ikke når at fryse helt.

4. Tempereret foder

Hvis det er muligt at planlægge fodringen lidt, vil kaninerne værdsætte, at foderet ikke er frosset, når de får det ind i buret. Læg f.eks. de jordskokker, foderroer eller gulerødder, som du planlægger at fodre med næste dag, ind i dit bryggers eller entre, så det har stuetemperatur, når kaninerne får det.

De vil også værdsætte, hvis du f.eks. klipper nogle grene af æbletræet eller bøgehækken dagen før, så de ikke er bundfrosne, når de kommer ind til kaninerne.

5. Tjek vandet flere gange om dagen

Det kan være god idé at have et ekstra sæt vandtrug eller vandflasker, som du kan skifte med, når det fryser.

6. Godt med halm

Når vejrudsigten lover streng frost, kan du give dine kaniner en ekstra portion strøelse, som de kan grave sig ned i. Halm har en god isolerende evne.

7. Hold ekstra øje med dine kaniner om vinteren

Deres ører kan godt være lidt koldere end de plejer, og det er helt normalt. Kaninerne må dog ikke sidde og skutte sig alt for meget. Det kan være tegn på, at de fryser.

Vær ekstra opmærksom på syge kaniner eller kaniner med nedsat immunforsvar, f.eks. ældre dyr. De har sværere ved at klare kulden. Tjek derfor, at de ikke er for tynde, at de har en sund pels, at de ikke har dårlig mave eller er forkølet.

8. Kaninunger er sårbare

I modsætning til voksne kaniner, så er små kaninunger absolut ikke gearet til at være ude i frostvejr. Så hvis kaninen har unger, så er det ekstremt vigtigt, at de ikke kommer udenfor reden. De vil dø af kulde efter kort tid udenfor reden i frostvejr.

Her er, hvad du IKKE må gøre med kaniner om vinteren

Noget af det værste du kan gøre ved udekaniner, det er pludselig at tage dem ind i et varmt rum.

Hvis de er vant til at stå udenfor, så har de opbygget en dejlig tyk vinterpels, og hvis de pludselig kommer ind i varmen, så vil de svede helt vildt – og sikkert fryse, når de kommer ud igen.

Konklusionen: Hvis de skal ind, så sørg for at placere dem i et relativt koldt sted, f.eks. et udhus eller en garage.

Læs mere om kaniner om vinteren:

Er din kanin klar til vinter?