Er din kanin klar til vinter?

Efteråret er over os, og det begynder at blive koldt. Her er nogle tips til at gøre din kanin klar til vinter. Det kræver lidt ekstra at have kaniner om vinteren udenfor.

Du kan gøre meget for at forberede din kanin til vinteren. Fotograf: Tine Kortenbach. Billedet må ikke kopieres uden skriftlig tilladelse.
Du kan gøre meget for at gøre din kanin klar til vinter. Fotograf: Tine Kortenbach. Billedet må ikke kopieres uden skriftlig tilladelse.

Er vinterfrakken i orden?

Lad os starte med at slå fast: Kaniner kan sagtens trives i kulde. Men det forudsætter, at de har en tyk vinterpels. Den bliver udviklet i takt med, at det bliver koldere i vejret. Derfor er det vigtigt, at du beslutter dig for, om din kanin skal være ude eller inde til vinter.

Generelt fælder kaniner to gange om året: Om efteråret, hvor de skifter til en tyk vinterpels, og om foråret, hvor de skifter til en tyndere sommerpels. Uanset om det er sommerpels eller vinterpels, så tilpasser de pelsen til de omgivelser, de lever i.

Det er afgørende for kaninens velbefindende, at dens pels passer til de omgivelser, den skal bo i. Så hvis den er vant til at gå ude, så kan den sagtens fortsætte med det. Du må ikke sætte en kanin, der er vant til at gå inde i en varm stue, udenfor i koldt vintervejr. Omvendt, så dur det heller ikke at sætte en kanin med en mega tyk vinterpels ind i en varm stue. Den vil få det alt for varmt.

Er boligen klar?

Her om efteråret er det også tid til at gå kaninens bolig igennem, hvis den skal være udenfor. Kaniner kan sagtens klare at stå udenfor i selv mange minusgrader. Kulde er ikke kaniners værste fjende.

Til gengæld er det meget vigtigt, at der ikke er træk eller fugt. Tjek derfor, om siderne i huset er utætte eller om der er gennemtræk. Kaninen skal altid kunne finde et sted med dejlig læ, hvor den kan putte sig, når det bliver koldt. Hvis der er flere udgange, så kan det være, at du skal lukke en af dem. Det kan også være, at du skal isolere væggene, hvis de er utætte.

Hvis kaninens bolig er konstrueret med store områder af trådnet, så kan det være, at du skal overveje at lukke noget af det af med en træplade eller noget kraftigt plastik.

Vær dog opmærksom på, at kaniner altid skal have masser af frisk luft. De holder sig sundere og får langt færre sygdomme i luftvejene, hvis de står udenfor i frisk luft end hvis de f.eks. står inde i en fugtig og tæt bygning.

Når det bliver koldt, skal kaninen have ekstra strøelse. Masser af strøelse. Giv den et godt tykt lag, som den kan putte sig i. Sørg allerede nu for at indkøbe et ekstra lager af godt, isolerende materiale, så du har det på lager, når det bliver koldt. Det er for sent at købe det, når det først er blevet koldt.

Når det for alvor begynder at blive koldt, så vil vandet fryse til is. Den situation kan du også forberede dig på allerede nu ved at købe et ekstra sæt trug eller drikkeflasker, så kaninerne kan have friskt vand hele tiden, uanset hvor koldt det er.

Skal fodringen justeres?

Den optimale fodring af kaniner om vinteren afhænger af mange faktorer. Alt andet lige, så bruger en kanin, der lever udenfor i koldt vejr, mere energi end hvis den stod et varmere sted. Derfor kan det være, at du skal skrue lidt op for fodringen i de perioder, hvor det er meget koldt.

Det er også en god ide at supplere med noget foder, som kræver en del arbejde at tygge sig igennem. På den måde holder kaninerne sig beskæftiget og i aktivitet. Det giver varmen.

Tjekliste:
Er min kanin klar til vinter?

  • Er pelsen klar til vinteren?
  • Er kaninens bolig tæt og tør?
  • Er der et lager af godt, isolerende strøelse?
  • Har jeg ekstra vandtrug eller drikkeflasker?

Læs også:
8 tips, der hjælper dig gennem dem kolde tid med kaniner om vinteren