Adfærd

SÅDAN BÆRES EN KANIN:

Sådan holdes en kanin, så den er tryg. Foto fra bogen "Jeg elsker min kanin""
Når du skal bære en kanin, skal du holde den ind til kroppen og støtte den under benene med din arm, så den føler, at den har fast underlag. Foto fra bogen “Jeg elsker min kanin”. Foto: Tine Kortenbach, copyright.

Hvorfor bider min kanin? Hvis en kanin føler, at den bliver tabt eller føler sig utryg, er det en naturlig adfærd, at den reagerer og der kan opstå situationer, hvor den bider.

Det er vigtigt, at kaninen bliver godt understøttet, når den bliver transporteret. Når du bærer en kanin, skal den føle sig tryg. Det sker ved, at du sørger for at den hviler på et solidt underlag, f.eks. en arm, mens du flytter rundt på den.

FORSTÅ KANINENS ADFÆRD: HVORFOR BIDER MIN KANIN?

Det bør ikke være normal adfærd hos en sund, rask og glad kaniner at bide sin ejer. Hvis en kanin bider et menneske, kan det f.eks. være tegn på:

  • Kaninen er blevet forskrækket
  • Kaninen er utryg
  • Kaninen har ondt
  • Du overtræder dens grænser

KANINERS ADFÆRD:

Kaniner er fra naturen meget årvågne. De er hele tiden på vagt. Hvis Mikkel Ræv eller en rovfugl dukker op i horisonten, så gælder det om at skynde sig ned i sin hule. Den adfærd har tamkaniner også. Derfor skal du altid melde din ankomst i god tid. Ikke blot dreje rundt om hjørnet og flå lågen op til buret. Du kan fløjte din kendingsmelodi på vej derhen. Eller du kan sige: Goddag, goddag, hvordan går det?
I det hele taget gælder det om at nærme sig kaninen med respekt. Al omgang med kaniner skal foregå stille og roligt – kaniner har ekstremt god hørelse.
Kaniner er vældig søde og nuttede, men de bør ikke være legetøj i armene på mennesker, der  ikke ved, hvordan de skal behandles. Det er dit ansvar at sætte sig ind i, hvordan dyret skal håndteres.

LYT TIL KANINEN, RESPEKTER DENS GRÆNSER

Selv sunde og glade kaniner kan nappe. Det vil sige, at de forsigtigt tager din finger ind i munden – uden at bide til. De markerer. Det er et klart signal til dig om, at du er ved at overtræde dens grænser. Det kan f.eks. ske, når en hun har unger. Det er en helt naturlig adfærd, at hun forsøger at passe på dem.
Læs meget mere om kaniners adfærd og tips til, hvordan du bliver ven med din kanin i bogen: “Jeg elsker min kanin”.

SYGDOMME HOS KANINER

Kaniner kan have ondt af mange årsager. Det påvirker naturligvis deres adfærd. En af de hyppige årsager hos kælekaniner er, at deres tænder volder problemer.
Sagen er nemlig, at kaniners tænder vokser hele livet. Derfor er det vigtigt, at de konstant bliver slidt korrekt. Ellers vil de vokse vildt. Det er ikke ualmindeligt at se stakkels kaniner, hvor kindtændernes rødder er vokset helt op i øjenhulen eller neden ud af underkæben.
En sund kanin slider sine tænder helt naturligt, når den æder foder med struktur. Det er en af grundene til, at kaniner altid skal have adgang til det såkaldte gnavefoder. Den kan f.eks. være grene, friske blade og græs, hø og halm.

Få flere tips om sygdomme, inspiration til korrekt fodring og pasning af kælekaniner i bogen “Jeg elsker min kanin”.

HER KAN DU KØBE BOGEN “JEG ELSKER MIN KANIN”: