Forkæl din kanin med sunde livretter

Sundt kaninfoder fra haven. Læs mere i bogen "Jeg elsker min kanin" af Tine Kortenbach

Foråret er i fuld gang. Der er masser af sundt kaninfoder i haven og naturen, hvis du lige er klar over, hvad du skal gå efter.

Her er tips til, hvad der er fremme her i foråret.

Vær opmærksom på, at nye skud er koncentrerede varer for kaninernes fordøjelseskanal, især hvis de ikke har fået ret meget frisk grønt gennem vinteren. Start derfor med små mængder og trap langsomt op.
Sørg for, at planterne skal være rene uden jord, fuglelort og den slags. Vær også opmærksom på at undgå steder med trafikforurening og hvor der luftes hunde.

Dagens tur gennem haven har givet følgende i kurven: Friske skud af hyben-rose, grene af bøg, små unge ahorn-træer, mælkebøtte-blade og rødder, skvalderkål, skræppe og græs. Og nu er det spændende at se, hvad kaninerne siger til det udvalg.

Skvalderkål

Mange haveejere hader skvalderkål. Men nu kan de bruges til noget fornuftigt: Her om foråret, hvor der ikke er så meget grønt, er det et dejligt foder. Kaninerne elsker at guffe det i sig. Senere på året er der dog andre planter, som bliver kaninernes livretter.

Hyben-rose

Hyben-rose kaldes også for Rynket rose. Mange steder bliver den betragtet som en plage. Den spreder sig langs de danske kyster, hvor den fortrænger den naturlige flora. Ifølge Miljøstyrelsen er Hyben-rosen den hyppigst forekommende invasive planteart i Danmark, og den spreder sig fortsat. Den er meget hårdfør og har vist sig vanskelig at udrydde.

Hyben-rose hører oprindeligt hjemme i den tempererede zone i Nordøstasien. Den blev indført i Europa omkring år 1800 som prydplante, og blev registreret som vildtlevende i Danmark første gang i 1875. I 1950’erne fik rynket rose en gevaldig fremgang i forbindelse med udbygningen af sommerhusområderne, hvor den blev udplantet i læhegn, afskærmning og som prydplante. 

Hyben-rose kan bl.a. kendes på dens rynkede blade og dens store runde, orangerøde hyben, der er 2-3 cm i diameter. Dens stængler er tæt besat med børster og spidse, rette torne, så det er ikke en plante, man normalt vil forbinde med kaninfoder.

Men her i foråret, når bladene er ved at springe ud, har de fine unge skud ingen torne, kun nogle bløde hår. Nemme at plukke. En håndfuld af dem er et dejligt vitamintilskud her i det tidlige forår, og kaninerne elsker dem.

Bøg

Mange steder står der hække af bøg. Grenene er et dejligt foder hele året rundt. Ikke mindst her om foråret, hvor de bugnende knopperne er på nippet til at springe ud.

Baby ahorn

Mange haver og andre områder er fulde af de små ahorn-træer, som desværre sår sig selv alle steder. Det ville være dejligt, hvis kaninerne kunne hjælpe med at udrydde dem, så et par stykker af dem er klippet af og lagt i kurven.

Desværre er det ikke kaninernes livret. Det viser sig, at de gnaver lidt i grenen, men bladene får stort set lov til at ligge.

Mælkebøtte

Her om foråret er mælkebøtterne meget synlige, så de kommer også op i kurven. Det er jo et sikkert hit hos kaninerne.

I dag tog jeg rødderne med for at teste, hvordan kaninerne reagerer på det. Konklusionen er, at de helt klart foretrækker bladene.

Alsidig menu

I kurven kommer der også lidt græs, som så småt er ved at komme frem. Det er super godt foder til kaniner. Lige nu er skræpper også ved at komme op som rosetter rundt omkring i haven, så der kom også et enkelt blad af to forskellige slags skræpper ned i kursen.

Så alt i alt ligger der nu otte forskellige planter i kursen. Det er dejligt, når man efter en tur i haven kan servere sådan en alsidig menu til kaninerne, som dels giver dem spændende smagsoplevelser og dels hjælper med til at holde sig sunde.

Vil du vide mere?

Læs mere i bogen JEG ELSKER MIN KANIN. Her kan du få inspiration til masser af spændende naturligt foder til kaniner.

Køb bogen her: