Denne plante kan slå din kanin ihjel

Taks er giftig for kaniner. Foto fra bogen "Jeg elsker min kanin", skrevet af Tine Kortenbach
(Foto: Tine Kortenbach)

Er taks giftig for min kanin? Ja, desværre. Taks er endda så giftig, at den kan koste din kanin livet.

Desværre er der noget, der tyder på, at kaniner kan bliver tiltrukket af taks. De kan i hvert fald finde på at gnaske på den, hvis de kommer i nærheden af den. Det er ikke så godt, for taks indeholder et kraftigt og hurtigtvirkende giftstof.

Derfor er det vigtigt at sørge for, at der ikke er taks i dine kaniners løbegård. Du skal også være meget opmærksom på, at du ikke giver kaninen grene af taks til at gemme sig i eller til at lege med.

Taks til pynt

I kanin-kredse går der stadig rygter om den udstilling, hvor man som pynt havde lagt grene af taks oven på burene. Det tog livet af adskillige kaniner.

Taks er ikke blot farlig for kaniner. Der er også mange heste, der er blevet syge af taks. Der går mange historier om, at dengang mælkemanden kørte rundt med en hestevogn, så kunne det ske, at hesten pludselig faldt om på vejen, fordi den kort tid forinden havde snuppet en mundfuld taks i en hæk langs vejen.

Taks trives godt i vores klima. Ligesom et juletræ har den nåle hele året. Den kan både være en busk og et mindre træ med en bred, tæt grenet vækst. Om efteråret får den store, skinnende røde frugter med en rund kerne indeni. Det er især nålene og kernen, der er giftige.

Hver efterår og tidlig vinter er der også mange hunde, der fristes af de røde, modne bær og spiser rigtig mange. Det kan være meget kritisk, da kernerne i bærrene med ganske kort varsel kan koste hunden livet.

Fugle elsker taks

Lige uden for mit vindue står der en stor taks, som hvert år får de flotteste røde bær. De indeholder en hård kerne med frøet inderst og en tyk kappe med slimet frugtkød udenpå. Hvert år sidder jeg og kigger på, at fuglene hapser de flotte bær i én mundfuld. De samme fugle kommer igen og igen, så bærrene er tilsyneladende ikke giftige for dem. Min teori er, at fuglene æder bærrene på grund af det røde frugtkød, som sikkert er meget næringsrigt. Kernen ryger lige igennem fordøjelseskanalen og bliver afleveret sammen med en lille gødningsklat. På den måde får taksen spredt sine frø. Der er en masse små selvsåede taks-træer rundt omkring i min have. De kan takke fuglene for, at de er havnet der.

Læs mere om bogen “Jeg elsker min kanin”.