Dagens ret: Skvalderkål og græs

Bliv inspireret til at finde sundt kaninfoder i bogen "Jeg elsker min kanin".
Foto: Tine Kortenbach.

Foråret er over os. Naturen bugner af sprøde urter, som er perfekte til kaninfoder.
Start med små mængder – og trap langsomt op i takt med, at deres maver bliver vænnet til det. 
Dagens tur i haven bød på følgende menu: Skvalderkål, græs og et drys skræpper.

Skvalderkål

De fleste haveejere hader skvalderkål, for den spreder sig helt vildt. Men endelig kan de brugges til noget nyttigt, Kaninerne æder den gerne her i foråret, hvor det kommer frem som noget af det første – og i rigelige mængder. Det nye skvalderkål er lækkert. Jeg spiser det selv i en dejlig forårssalat fra haven. Senere på året foretrækker kaninerne andre planter.

Skræpper

Der findes mange forskellige typer af skræpper i Danmark. Kaninerne æder dem som regel gerne, men det er en af de planter, der kun bliver serverer i meget små mængder. Det skyldes at den familie af planter kan indeholde syre.

Det er ligesom med spinat, som vi mennesker ikke bør spise tonsvis af hver dag. En lille portion i ny og næ er helt i orden. Man skal ikke være hysterisk. Det er vigtigt at spise varieret.

Græs

Græs: Jaaaa. Det er et sikkert hit. Når kaninerne først er vænnet til det, kan de klare alle typer græs. Gerne de mest storbladede typer – de er bedre end dværgsorterne, som ofte bruges i plænegræs.

På fotoet til venstre ses skvalderkål og skræppe. Til højre er det bredbladet græs.

Vil du vide mere om fodring af kaniner?

Læs mere om pasning af kaniner i bogen “Jeg elsker min kanin”. Den er fuld af gode råd og praktiske tips til, hvordan du får det bedste ud af din kanin.

Bogen har fået særdeles flotte anmeldelser, se et lille udvalg af dem her