Flåter på kanin

Angreb af flåter er meget ubehagelige for kaniner og kan være dødsensfarligt for mennesker. Foto: Tine Kortenbach

En effektiv måde at fjerne flåter fra kaniner er ved hjælp af en lille smart tang.  Foto: Tine Kortenbach

Vinter og foråret har været milde, så de første flåter er allerede dukket op. Pas på jer selv og jeres små venner, hvis de går uden for på græs.

Flåter elsker kaniner

Flåter elsker at springe på kaniner, og de er et nemt bytte, når de hopper rundt i græsset. Så bider de små bæster sig fast og suger blod indtil deres bagkrop er helt svulmet op.

Kaniner kan som regel bide en flåt af, hvis den sidder på kroppen eller benene. Men især omkring øjnene og på den tynde hud ved ørerne har kaninen ingen chance for at komme af med de små blodsugende snyltere, som også kaldes tæger i daglig tale.

Sådan fjernes flåter

Det bedste måde at fjerne flåter på en kanin er ved at anvende en lille tang, der ligner mini-brækjern. Skub tangens v-formede forende ind under flåten, og drej rundt. Vupti, så er den fjernet.Tangen til at fjerne flåter kan købes på et apotek.

Pas på, at du ikke selv får den på fingerne. De er stort set umulige at “vifte af”. På en eller anden mærkelig måde har de en forbavsende evne til at klæbe til kroppen.

Vil du vide mere om pasning af kaniner?

Læs mere om pasning af kaniner i bogen “Jeg elsker min kanin”. Den er fuld af gode råd og praktiske tips til, hvordan du får det bedste ud af din kanin.

Bogen har fået særdeles flotte anmeldelser, se et lille udvalg af dem her

 

Kaniner om vinteren

Få tips til at passe dine kaniner i frostvejr i bogen "Jeg elsker min kanin".

Er du og din kanin parat til at termometeret kryber ned under frysepunktet? (Foto: Tine Kortenbach)

Det giver udfordringer at have kaniner om vinteren, så du skal forberede dig og dine kaniner bedst muligt til den kolde tid. Kaniner, der er vant til at stå udenfor, har udviklet en dejlig varm vinterpels, så i princippet kan de sagtens tåle at være udenfor i en normalt dansk vinter.

Men når det begynder at fryse, så er der en række forhold, som du skal være opmærksom på for at sikre, at kaninerne kommer godt igennem vinterens frostvejr.

8 tips, der hjælper dig gennem dem kolde tid med kaniner om vinteren:

1. Tjek kaninens bolig.

Det er vigtigt, at kaninen ikke står ikke er træk. Buret skal være nogenlunde tæt, eller kaninen skal har en hule eller kasse, som den kan krybe ind i.

Det er også vigtigt, at stedet er fuldkommen tørt. Der må ikke kunne fyge store mængder af sne ind, for så bliver det hurtigt vådt og klamt derinde, når tøvejret sætter ind.

Hvis det bliver meget streng frost kan det være en god ide at sætte en plakticpose eller en plade foran det meste af trådnettet på forsiden af buret om natten. Det bør tages væk om dagen, da kaniner har det bedst med frisk luft.

2. Aktivitet giver varme.

Det er vigtigt, at kaninen har plads, så den kan bevæge sig og få noget varme i kroppen.

De må også gerne få noget interessant foder, som kræver aktivitet at æde, f.eks. grene og andet, som kaninen kan beskæftige sig med. Aktiviteten er med til at give varme i kroppen.

3. Godt med foder.

Om vinteren bruger kaninen mere energi på at holde sig varm, så den skal have lidt ekstra foder. Det er en fordel at give foderet ad flere omgange, så det ikke når at fryse helt.

4. Tempereret foder.

Hvis det er muligt at planlægge fodringen lidt, vil kaninerne værdsætte, at foderet ikke er frosset, når de får det ind i buret. Læg f.eks. de jordskokker, foderroer eller gulerødder, som du planlægger at fodre med næste dag, ind i dit bryggers eller entre, så det har stuetemperatur, når kaninerne får det.

De vil også værdsætte, hvis du f.eks. klipper nogle grene af æbletræet eller bøgehækken dagen før, så de ikke er bundfrosne, når de kommer ind til kaninerne.

5. Tjek vandet flere gange om dagen.

Det kan være god idé at have et ekstra sæt vandtrug eller vandflasker, som du kan skifte med, når det fryser.

6. Godt med halm.

Når vejrudsigten lover streng frost, kan du give dine kaniner en ekstra portion strøelse, som de kan grave sig ned i. Halm har en god isolerende evne.

7. Hold ekstra øje med dine kaniner om vinteren.

Deres ører kan godt være lidt koldere end de plejer, og det er helt normalt. Kaninerne må dog ikke sidde og skutte sig alt for meget. Det kan være tegn på, at de fryser.

Vær ekstra opmærksom på syge kaniner eller kaniner med nedsat immunforsvar, f.eks. ældre dyr. De har sværere ved at klare kulden. Tjek derfor, at de ikke er for tynde, at de har en sund pels, at de ikke har dårlig mave eller er forkølet.

8. Kaninunger er sårbare.

I modsætning til voksne kaniner, så er små kaninunger absolut ikke gearet til at være ude i frostvejr. Så hvis kaninen har unger, så er det ekstremt vigtigt, at de ikke kommer udenfor reden. De vil dø af kulde efter kort tid udenfor reden i frostvejr.

Her er, hvad du IKKE må gøre med en kanin om vinteren

Noget af det værste du kan gøre ved udekaniner, det er pludselig at tage dem ind i et varmt rum.

Hvis de er vant til at stå udenfor, så har de opbygget en dejlig tyk vinterpels, og hvis de pludselig kommer ind i varmen, så vil de svede helt vildt – og sikkert fryse, når de kommer ud igen.

Konklusionen: Hvis de skal ind, så sørg for at placere dem i et relativt koldt sted, f.eks. et udhus eller en garage.

Inspiration til dejlige kaninhjem

Kaniner kan bo på mange forskellige måder. Bogen “Jeg elsker min kanin” viser masser af inspirerende måder at holde kaniner på. Både for jer, der vil købe noget færdigt, og for jer, der vil hygge jer med at byge kaninbur, er der masser af muligheder.

HVEM SIGER, AT KANINBURE SKAL VÆRE KEDELIGE?

kaninbur, foto fra bogen "Jeg elsker min kanin" af Tine Kortenbach

Et kaninbur med knald på farverne. Foto fra bogen “Jeg elsker min kanin” af Tine Kortenbach, copyright.

KANINER I HAVEN

kaninbur i to etager, foto fra bogen "Jeg elsker min kanin" af Tine Kortenbach
Kun fantasien sætter grænser. Her er et kaninbur, der er købt i dele og samlet hjemme. Fra bogen “Jeg elsker min kanin”: Foto: Tine Kortenbach, copyright.

kaninbur i en permanent fold, foto fra bogen "Jeg elsker min kanin" af Tine Kortenbach
Sådan kan kaniner også bo. Her hygger to hunner sig med deres unger i en permanent løbegård, som er forsvarligt rævesikret med et højt hegn af solidt tråd. Eksemplet viser et købt kaninbur, som er bygget om, så kaninerne selv kan gå ind og ud. Fra bogen “Jeg elsker min kanin”. Foto: Tine Kortenbach, copyright.

Kaninbure i haven, foto fra bogen "Jeg elsker min kanin" af Tine Kortenbach
Her er en kaninstald indpasset på en harmonisk måde i en kolonihave. Fra bogen “Jeg elsker min kanin”: Foto: Tine Kortenbach, copyright.

KANIN I STUEN

Kaninbur i stuen, foto fra bogen "Jeg elsker min kanin" af Tine Kortenbach
Her bor søde Stampe. Læg mærke til rampen, som er lagt oven på den åbne låge. Det er en vigtig detalje. Der er nemlig mange eksempler på, at kaniner er kommet til skade i denne type kaninbure, fordi de har fået benene i klemme i lågens gitter. Fra bogen “Jeg elsker min kanin”: Foto: Tine Kortenbach, copyright.

Fodring af kaniner om sommeren

Når sommeren er på sit højeste, bugner haven og naturen af lækkert foder til kaniner.

Lavendel er et udmærket foder til kaniner

I juli står lavendel i fuld flor. En enkelt stængel eller to hver dag i fodringen af kaninerne vil være et dejligt krydderi på tilværelsen. Hvis du alligevel klipper blomsterne af for at tørre dem til årets julegaver med duftposer, så kan du lige så godt give kaninerne stænglerne. De vil nyde dette kaninfoder.

Fodring med et par kviste af lavendel vil være et kærkomment krydderi for enhver kanin i kaninfoderet. Illustration fra bogen "Jeg elsker min kanin". Foto: Tine Kortenbach, copyright
Lavendel er et godt krydderi i fodringen af kaniner. Illustration fra bogen “Jeg elsker min kanin”. (Foto: Tine Kortenbach, copyright.)

Gederems og Cikorie er også er udmærket foder til kaniner

Gederams vokser som regel i store grupper og lyser op i landskabet, når de blomstrer i juli-august. Cikorie er en af kaninernes absolutte livretter. Den blomstrer i juli med sine lysende blå rosetter. Cikorie som kaninfoder har dokumenterede positive egenskaber for kaniners helbred og trivsel.

Gederams er et godt kaninfoder og værdsat til fodringen af kaniner. Foto fra bogen "Jeg elsker min kanin" af Tine Kortenbach

Cikorie er et særdeles godt kaninfoder og værsdsat som en del af fodringen. Foto fra bogen "Jeg elsker min kanin" af Tine Kortenbach

Gederams til venstre og Cikorie til højre er godt kaninfoder. Fotos fra bogen “Jeg elsker min kanin” af Tine Kortenbach, copyright.

Læs mere i bogen “Jeg elsker min kanin”. Den byder på masser af inspiration til fodring af kaniner og afveksling i den daglige menu af kaninfoder – både til den erfarne og den nye kaninejer.

Deleordning kan redde Ninus

delekaniner i byen, deleordning kan redde Ninus
Kaniner kan være et hyggeligt samlingspunkt for beboere i en andelsboligforening i byen, hvis de går sammen i en deleordning. Foto fra bogen “Jeg elsker min kanin”. Fotograf: Tine Kortenbach, copyright.

Traditionelt har det været sådan, at hver familie havde sin egen kanin. Det er en succes i mange tilfælde, men der er desværre eksempler på, at kaninen ender med at sidde og kukkelure dagen lang, når nyhedens interesse er blegnet. Derfor er der brug for et opgør med tanken om “hver-pige-sin-kanin” og en deleordning kan redde Ninus.
Det er også et problem, at alt for mange kaniner dumpes, fordi ejerne tilsyneladende ikke ønsker at have dem mere. Derfor kunne det være relevant at tænke i nye baner. F.eks. kunne man deles om nogle kaniner.

INSTITUTIONER HAR ERFARINGER MED DELEORDNING
Mange fritidsordninger og institutioner har allerede dele-kaniner. Beboerne på en villavej eller i en andelsboligforening kunne også slå sig sammen om at holde kaniner. Der er mange fordele ved en deleordning, men der er også nogle forhold, der skal være i orden, for at det skal blive en succes.
Bogen ”Jeg elsker min kanin” introducerer begrebet delekanin og giver opskriften på, hvordan en deleordning kan organiseres i praksis i en institution.
Læs mere om dele-kaniner her.

Dumpning af kaniner: Vi ser kun toppen af isbjerget

Dyrenes Beskyttelse oplyser i følge Ritzau, at de indtil nu i år har modtaget 455 kaniner og marsvin, som folk enten har dumpet eller har indleveret hos dem. Men desværre er det kun toppen af isbjerget, frygter Tine Kortenbach, forfatter til bogen “Jeg elsker min kanin”.
Mange kaniner bliver sat ud i naturen, når nyhedens interesse er forsvundet. Mange af dem når aldrig i sikkerhed, for de bliver spist af ræve og hunde. Nu hvor vinteren er på vej, vil de fryse ihjel.
Vi lever i en forbrug-og-smid-væk kultur, så vi er blevet vant til at tænke meget kortsigtet. Når børnene plager om en kanin, er det nemt at lade sig overtale til at købe den uden at tænke over de langsigtede konsekvenser.
”Kaniner kan blive langt mere end 10 år gamle i fangenskab. Der er mange eksempler på, at forældrene sidder tilbage med Ninus, når teenageren er fløjet af reden,” fortæller Tine Kortenbach.

Dumpning af kaniner ville blive et mindre problem, hvis ejerne havde dem som delekaniner i stedet for, at hver familie har sin egen kanin, mener Tine Kortenbach, forfatter til bogen "Jeg elsker min kanin".".

Vi lever i en brug-og-smid-væk kultur. Det går også ud over kaninerne, mener Tine Kortenbach, forfatter til bogen “Jeg elsker min kanin”. Foto: Tine Kortenbach, copyright.

KORREKT PASNING AF KANINER

”Dumpning af kaniner og manglende viden om korrekt pasning af kaniner er desværre et stigende problem,” fortsætter Tine Kortenbach, som har en kandidatgrad i husdyrvidenskab. Hun mener, at løsningen er delekaniner. Hun introducerer begrebet i sin nye bog om at holde kælekaniner på en moderne og husdyrfaglig korrekt måde. Holdningen med ”hver-pige-sin-kanin” kunne med fordel erstattes af, at beboere på en villavej eller i en andelsforening kunne gå sammen om at anskaffe sig en kanin eller to. Det ville samtidig gøre kaninholdet til en social aktivitet, som kunne styrke nærmiljøet. Det ville være et midtpunkt, som kunne samle en række mennesker, unge som ældre, der ellers ikke ville have haft noget sammen.

INSPIRATION TIL AKTIVITETER MED KANINER

Med flere husstande om en kanin betyder det, at der er flere til at deles om arbejdet. Den enkelte vil heller ikke være så afhængig af at skulle være der hver eneste dag. Det ville f.eks. være nemmere at tage på ferie. Fordelen er også, at hvis et af børnene mister interessen, så vil der som regel være andre til at tage over.
En forudsætning for succes er dog, at pasningen er lagt i faste ramme, og der skal være en voksen til at styre løjerne. Bogen med titlen ”Jeg elsker min kanin” giver opskriften på, hvordan det kan fungere i praksis. Ordningen fungerer allerede i flere fritidshjem og andre institutioner.
Bogen giver også inspiration til spændende aktiviteter, som du kan lave sammen med kaninen og dine venner, så det bliver ved med at være sjovt – også når du ikke længere er nyforelsket i din kanin.
Tine Kortenbachs nye bog henvender sig både til børnene og til deres forældre. Det er nemlig vigtigt, at forældrene sætter sig ind i, hvad det vil sige at have kaniner, før de anskaffer sig det lille nuttede dyr til deres børn.

Læs mere om dele-kaniner her

Premiere ved Kaninens Dag i Tivoli

Bogen “Jeg elsker min kanin – kæledyr til sport, hygge og udstilling” kan allerede nu bestilles i alle landets boghandlere og internetboghandlere. Men hvis du ikke kan vente på at få fingrene i denne nyskabende bog om alle de sjove aktiviteter, du kan lave sammen med din bedste ven – og dine menneske-venner, så kom til premieren i Tivoli den 9. august til Kaninens dag på plænen.

"Jeg elsker min kanin" havde premiere på Kaninens Dag i Tivoli

Forrygende foto-session med Signe Skelbæk og hendes kaniner

Fotografering til ny bog om kælekanin, udgivet af TiKo Media og skrevet af Tine Kortenbach

Signe Skelbæks kaniner nød af være fotomodeller, da fotograf Jens Rosenfeldt skød billeder til den nye bog “Jeg elsker min kanin” om kælekanin, skrevet af Tine Kortenbach

Ny bog om kælekanin på vej

Fotograf Jens Rosenfeldt var helt nede i græsset, da han skød billeder til den nye bog om kælekanin, der udkommer til august. Den handler om mange slags kælekaniner og alle de dejlige aktiviteter, du kan lave sammen med din kanin og dine venner.
Bogen, der får titlen “Jeg elsker min kanin – Kæledyr til sport, hygge og udstilling” har interview med en række mennesker, som ikke er bange for at indrømme, at de er vilde med kaniner.

Dommer i kaninhop Signe Skelbæk

En af dem er Signe Skelbæk, der også er dommer inden for kaninhop. Hendes kanin var bare helt klokkeklar på springet. Han nød at være fotomodel, og han sprang som en hoppebold.

Forrygende billeder af fotograf Jens Rosenfeldt

Jens Rosenfeldt er en af landets absolut dygtigste fotografer, så han fik en hel serie af forrygende billeder i kassen af Signe Skelbæk og hendes kaniner. (Foto: Tine Kortenbach)