Mød forfatteren bag bogen

Der manglede en faglig korrekt, sober og overskuelig bog om kælekaniner. Det var baggrunden for, at den erfarne journalist og husdyrekspert, Tine Kortenbach, satte sig ned og skrev bogen “Jeg elsker min kanin” med lige nøjagtig det, du har brug for at vide, hvis du vil give din kanin et sundt og godt liv – og samtidig have det sjovt med din kanin.

Et kig om bag cameraet

Den flotte fyr, Tao, fra Stald Fire Pote var fotomodel. Foto: Tine Kortenbach, forfatter til bogen Jeg elsker min kanin"
Den flotte fyr, Tao, fra Stald Fire Pote var fotomodel. Foto: Rikke Pernille Hansen.

Kaninerne har det virkelig godt hos Rikke Pernille Hansen, der har Stald Fire Pote i Slangerup. Alle dyrene var ude hele eftermiddagen i deres løbegårde på græs, mens den flotte fyr, Tao, måtte agere fotomodel. Og det nød han vist.
Anledningen er, at der skal laves lidt video om at holde kælekaniner på den rigtige måde, så de holder sig sunde og raske.

Mød Tine Kortenbach i Hillerød

Lørdag den 20. november kan du få en snak med Tine Kortenbach og få mulighed for at få signeret din nye bog. Hillerød Bibliotek lægger rammerne til en bog-basar med lokale forfattere og musikalsk underholdning.
Adresse: Hillerød Bibliotek, Christiansgade 1, 3400 Hillerød .
Åbningstid: Lørdag 20. november kl. 10-13.

Forkæl din kanin med sunde julegodter

Forkæl din kanin med sunde julegodter fra naturen eller haven. På grund af den milde vinter er der masser af godt foder til din kanin ude i naturen. Fotograf: Tine Kortenbach
På grund af den milde vinter er der masser af godt foder til din kanin ude i naturen. Foto: Tine Kortenbach

Den bedste julegave, du kan give din kanin, det er at gå ud i haven eller i naturen og finde nogle af dens mange livretter. På grund af den milde vinter, er der rigtig mange – og sunde – lækkerier derude.

Mange tror fejlagtigt, at man gør kaninen en glæde ved at servere købt “kaninguf”, men det er som regel ikke særlig sundt. Resultatet er desværre, at mange kælekaniner har problemer med fordøjelsen og med deres tænder, som ikke bliver slidt nok.

I virkeligheden gør du kaninen en stor tjeneste ved at give den friskt grønt. Det er kaniners naturlige foder. Det er godt for kaniner af flere årsager: Dels er væsken og de mange fibre i de friske planterne med til at holde kaninens fordøjelse i orden, dels er de med til at sørge for, at tænderne bliver slidt som de skal.

Normalt er der ikke meget grønt derude på denne årstid. Men i år er det helt anderledes. På grund at den milde vinter er der stadig mange sunde julegodter derude.

Her er tre eksempler på sunde julegodter til kaniner:

 • Skvalderkål
 • Skovjordbær
 • Frisk græs

Skvalderkål

Der plejer ikke at være skvalderkål om vinteren. Rødderne ligger lige under jordens overflade og venter på at spire frem som noget af det allerførst, når sneen og frosten har sluppet sit tag i jorden. Men i år er vejret så mildt, at de nye skvalderkål skud allerede er begyndt at spire frem.

Forkæl din kanin med sunde julegodter fra naturen eller haven. På grund af den milde vinter er der masser af friske skvalderkål. Fotograf: Tine Kortenbach
De lækre, friske skud af skvalderkål plejer først at være fremme i det tidlige forår. Men på grund af den milde vinter er de allerede fremme i stort tal. Det er fremragende foder til din kanin. Foto: Tine Kortenbach.

Skovjordbær

Skovjordbær er nogle af kaniners absolutte livretter. Planterne er relativt vinter håndføre, men i år er der ekstra mange af dem, da vejret er så mildt.

Forkæl din kanin med sunde julegodter fra naturen eller haven. På grund af den milde vinter er der masser af friske blade af skovjordbær. Fotograf: Tine Kortenbach
Blade af skovjordbær er en kanin-livret. Foto: Tine Kortenbach.

Græs

Græs er noget af det allervigtigste foder til kaniner, og de er meget glade for det. De fleste kaniner spiser masser af græs i form af hø, som er tørret græs. Frisk græs er også et fantastisk foder. Det skal helst være de lidt grove typer græs, der har mere struktur. Det fine plænegræs er udmærket foder, hvis kaninerne selv bider det af, men det kan være lidt for fint, hvis det skal anvendes som afklippet foder.

Forkæl din kanin med sunde julegodter fra naturen eller haven. På grund af den milde vinter er der masser af græs til din kanin ude i naturen. Fotograf: Tine Kortenbach
På grund af den milde vinter er der stadig masser af frisk græs til din kanin. Det er et super godt alternativ til hø, som er tørret græs. Foto: Tine Kortenbach

Læs mere om fodring af kaniner i bogen “Jeg elsker min kanin”


Er din kanin klar til vinter?

Efteråret er over os, og det begynder at blive koldt. Her er nogle tips til at gøre din kanin klar til vinter. Det kræver lidt ekstra at have kaniner om vinteren udenfor.

Du kan gøre meget for at forberede din kanin til vinteren. Fotograf: Tine Kortenbach. Billedet må ikke kopieres uden skriftlig tilladelse.
Du kan gøre meget for at gøre din kanin klar til vinter. Fotograf: Tine Kortenbach. Billedet må ikke kopieres uden skriftlig tilladelse.

Er vinterfrakken i orden?

Lad os starte med at slå fast: Kaniner kan sagtens trives i kulde. Men det forudsætter, at de har en tyk vinterpels. Den bliver udviklet i takt med, at det bliver koldere i vejret. Derfor er det vigtigt, at du beslutter dig for, om din kanin skal være ude eller inde til vinter.

Generelt fælder kaniner to gange om året: Om efteråret, hvor de skifter til en tyk vinterpels, og om foråret, hvor de skifter til en tyndere sommerpels. Uanset om det er sommerpels eller vinterpels, så tilpasser de pelsen til de omgivelser, de lever i.

Det er afgørende for kaninens velbefindende, at dens pels passer til de omgivelser, den skal bo i. Så hvis den er vant til at gå ude, så kan den sagtens fortsætte med det. Du må ikke sætte en kanin, der er vant til at gå inde i en varm stue, udenfor i koldt vintervejr. Omvendt, så dur det heller ikke at sætte en kanin med en mega tyk vinterpels ind i en varm stue. Den vil få det alt for varmt.

Er boligen klar?

Her om efteråret er det også tid til at gå kaninens bolig igennem, hvis den skal være udenfor. Kaniner kan sagtens klare at stå udenfor i selv mange minusgrader. Kulde er ikke kaniners værste fjende.

Til gengæld er det meget vigtigt, at der ikke er træk eller fugt. Tjek derfor, om siderne i huset er utætte eller om der er gennemtræk. Kaninen skal altid kunne finde et sted med dejlig læ, hvor den kan putte sig, når det bliver koldt. Hvis der er flere udgange, så kan det være, at du skal lukke en af dem. Det kan også være, at du skal isolere væggene, hvis de er utætte.

Hvis kaninens bolig er konstrueret med store områder af trådnet, så kan det være, at du skal overveje at lukke noget af det af med en træplade eller noget kraftigt plastik.

Vær dog opmærksom på, at kaniner altid skal have masser af frisk luft. De holder sig sundere og får langt færre sygdomme i luftvejene, hvis de står udenfor i frisk luft end hvis de f.eks. står inde i en fugtig og tæt bygning.

Når det bliver koldt, skal kaninen have ekstra strøelse. Masser af strøelse. Giv den et godt tykt lag, som den kan putte sig i. Sørg allerede nu for at indkøbe et ekstra lager af godt, isolerende materiale, så du har det på lager, når det bliver koldt. Det er for sent at købe det, når det først er blevet koldt.

Når det for alvor begynder at blive koldt, så vil vandet fryse til is. Den situation kan du også forberede dig på allerede nu ved at købe et ekstra sæt trug eller drikkeflasker, så kaninerne kan have friskt vand hele tiden, uanset hvor koldt det er.

Skal fodringen justeres?

Den optimale fodring af kaniner om vinteren afhænger af mange faktorer. Alt andet lige, så bruger en kanin, der lever udenfor i koldt vejr, mere energi end hvis den stod et varmere sted. Derfor kan det være, at du skal skrue lidt op for fodringen i de perioder, hvor det er meget koldt.

Det er også en god ide at supplere med noget foder, som kræver en del arbejde at tygge sig igennem. På den måde holder kaninerne sig beskæftiget og i aktivitet. Det giver varmen.

Tjekliste:
Er min kanin klar til vinter?

 • Er pelsen klar til vinteren?
 • Er kaninens bolig tæt og tør?
 • Er der et lager af godt, isolerende strøelse?
 • Har jeg ekstra vandtrug eller drikkeflasker?

Læs også:
8 tips, der hjælper dig gennem dem kolde tid med kaniner om vinteren

5 tips til at fjerne flåter

Se hvordan du fjerner flåter fra kaniner. Foto: Tine Kortenbach
Flåterne sidder i toppen af blade og venter på at et dyr kommer forbi, som de kan hoppe på. Foto: Tine Kortenbach

Sådan fjerner du flåter på en kanin:

 • Flåter, der har sat sig fast, bør fjernes så hurtigt som muligt. Tidligere var det anbefalingen, at det ikke hastede så meget, da smitstof med borrelia og ehrlichia-bakterier først overføres efter 24-48 timer. Men den anbefaling holder ikke længere, da det er anderledes for en af de “nye” flåtbårne sygdom, som er kommet til Danmark. Hvis flåten er bærer af TBE-virus overføres smitten nemlig efter kort tids forløb.
 • En pincet kan bruges i nødstilfælde, men det kan ikke anbefales, da der er stor risiko for, at man kommer til at trække flåtens krop af og derved efterlader hovedet nede i kaninens hud. Brug i stedet et specielt værktøj, f.eks. Tick Twister, som er meget effektiv. Den ligner et mini ko-ben.
 • Hold forsigtigt fast i den legemsdel, hvor flåten sidder, typisk hovedet. Før Tick Twister ned omkring flåten. Det er vigtigt, at Tick Twister kommer så langt ned som muligt. Sørg derefter for, at flåten kommer helt ind i bunden af ”revnen”, så den sidder godt fast.
 • Drej forsigtigt Tick Twister rundt.I de fleste tilfælde følger flåten med ud. Hvis ikke, så prøv igen.
 • Brænd flåten eller skaf den af vejen på en sikker måde, så den ikke gør skade på dig selv eller andre. Det kan fx gøres ved at sætte den på et stykke tape og lukke omkring den.
Her er skovflåter fra en kanin. Størrelsen varierer meget, lige fra ca. 1 mm og op til over 1 cm for en fuldvoksen hun, der er fuld af blod. Fotograf: Tine Kortenbach

Læs mere om flåter og kaniner:

Sådan undgår du flåter på kanin.
Kaniner og flåter. Hvad ved vi em emnet?
Flåter i Danmark.
Tæge og flåt. Hvad er forskellen?

Vil du have glæde af din kanin?’

Læs bogen “Jeg elsker min kanin”. Her er alt det, du har brug for at vide om pasning, fodring og aktivering af din kanin.

Køb bogen her:

Kaniner og flåter

Kaniner og flåter. Foto: Tine Kortenbach. Læs mere om kaniner i bogen "Jeg elsker min kanin"
Tjek din kanin jævnligt for flåter. Foto: Tine Kortenbach

Kaniner og flåter er et emne, der ikke er megen fokus på i fagkredse. Men her kan du blive klogere på, hvordan flåter og flåtbid påvirker kaninen – og hvad du selv kan gøre ved det.

Antallet af flåter er steget markant i de senere år. Hvis din kanin opholder sig udenfor på græs eller anden bevoksning, er der risiko for, at de blodtørstige snyltere ser deres snit til at hoppe over på kaninen. Desværre er der ikke megen opmærksomhed på problemet, men her kan du blive klogere om flåter på kanin.

Flåter kravler rundt for at finde et sted med tynd hud, typisk omkring øjne, på ører og i nakken. Her kan kaninen ikke selv bide den lille parasit af. Så sidder flåten og hygger sig i flere dage, mens den suger blod.

Hvis kaninen kommer indenfor bagefter, er der risiko for, at der kommer flåter på tæpper eller sengetøj. Derfor er det vigtigt at undersøge kaninen jævnligt for flåter.

Det er en kendt sag, at flåter kan smitte mennesker med en række alvorlige sygdomme, og man opdager jævnligt nye sygdomme, hvor flåter er involveret.

Der har ikke været meget fokus på flåtbårne sygdomme hos kaniner. Man ved, at flåter kan smitte kaniner med myxomatose, papillomatose (smitsomme vorter i endetarmen) og tularæmi, en gammelkendt bakteriel sygdom også kaldet ”harepest”. Et massivt angreb af flåter kan give blodmangel hos en kanin.

Kaniner er en af de naturlige værter for flåter, så det lader til, at kaniner har en vis naturlig resistens over for nogle af de flåtbårne sygdomme. Der er endnu ikke meget viden om, hvorvidt kaniner kan rammes af de “nye” flåtbårne infektioner.

Kaniner er meget følsomme over for flere af de midler, der bruges mod parasitter på marsvin, hund og kat, så de er no-go til kaniner. Der er pt. ingen flåtforebyggende midler, som er testet og dosisfastsat for kaniner.

I fagkredse er der ikke megen fokus på kaniner og flåter, så indtil videre er det bedste råd at tjekke din kanin jævnligt for flåter og fjerne dem manuelt.

Læs mere:
Sådan fjerner du flåter på kanin.
Sådan undgår du flåter på kanin.
Flåter i Danmark.
Hvad er forskellen på en tæge og en flåt?

Vil du vide mere om pasning af kaniner?

Læs mere om pasning af kaniner i bogen “Jeg elsker min kanin”. Den er fuld af gode råd og praktiske tips til, hvordan du får det bedste ud af din kanin.

Bogen har fået særdeles flotte anmeldelser, se et lille udvalg af dem her

6 tips: Undgå flåter på kanin

Foto: Tine Kortenbach. Læs mere om kælekaniner i bogen "Jeg elsker min kanin"
Kaniner kan slæbe flåter med hjem, når de har været udenfor. Du kan gøre meget for at undgå flåter og flåtbid. Foto: Tine Kortenbach

Du kan gøre meget for at undgå flåter på din kanin. Her er 6 gode råd:

 • Hold græsset kort eller brug en anden bund end græs i kaningården.
 • Undgå at sætte kaninen ud på græs, der er fugtigt. Skovflåter trives bedst i relativt fugtige områder med et tykt lag vegetation, de kan skjule sig i.
 • Du reducerer antallet af flåter i kaninens løbegår, hvis du kan undgå, at arealet også benyttes af andre dyr. Undersøgelser viser fx, at antallet at flåter nøjagtig følger antallet af rådyr i området.
 • Inden du sætter kaninen ud i løbegården, kan du stryge hen over græsset med et stort, hvidt stykke klæde. Det er sådan, forskerne indfanger flåter, når de undersøger, hvor mange flåter, der er i et givent område. Det kaldes ”flagging”.
 • Tjek jævnligt din kanin for flåter. De sætter sig især rundt omkring øjnene, i nakken og på ørerne. Steder med tynd hud, hvor kaninen ikke selv kan bide dem af.
 • Anskaf dig et passende redskab til at fjerne flåter, så du har det ved hånden, når du skal bruge det. Se forskellige muligheder i videoen her:

Læs mere:
Sådan fjerner du flåter på kanin.
Kaniner og flåter. Tjek din kanin jævnligt
Flåter i Danmark.
Hvad er forskellen på en tæge og en flåt?

Vil du vide mere om pasning af kaniner?

Læs mere om pasning af kaniner i bogen “Jeg elsker min kanin”. Den er fuld af gode råd og praktiske tips til, hvordan du får det bedste ud af din kanin. Læs om bogen her.

Tæge eller flåt?

Hvad er forskellen på tæge og flåt? Mange mennesker kalder dem for tæger alle sammen. Men det er ikke helt korrekt. Når et lille blodsugende dyr har bidt sig fast i huden på din kanin eller dig selv, er det som regel en flåt. Men hvad er egentlig forskellen på en tæge og en flåt?

Misforståelsen er sikkert opstået, fordi en flåt på engelsk hedder ‘tick’, og det lyder lidt som tæge.

Forskellen på tæge og flåt? Det er et godt spørgsmål, og der er en klar forskel.

Hvad er en flåt?

Flåter er en slags mider. De er i familie med edderkopper. En voksen flåt har 8 ben. Den mest almindelige flåt i Danmark er skovflåten. Den kravler op på græsstrå og andre planter, hvor den sidder og venter på, at den kan hoppe over på et dyr, som den bider sig fat i.

Skovflåt. Foto: gbohne/Flickr
En voksen skovflåt, som er fuld af blod, som den har suget fra et værtsdyr.
Foto: gbohne/Flickr

Hvad er en tæge?

Tæger hører til insektfamilien. De kan kendes på, at de kun har seks ben i modsætning til en voksen flåt, der har otte ben. Der findes flere hundrede forskellige arter af tæger i Danmark.

De fleste tæger lever af plantesaft. Der findes dog også blodsugende tæger. I Danmark er væggelus (Cimex lectularius) et eksempel på det. En voksen væggelus kan blive op til 1 cm lang, så den er langt større end skovflåt.

Foto: AFPMB/Flickr
Mange nemmesker skelner ikke mellem flåter og tæger. I virkeligheden er det dog to meget forskellige dyr. Her er vist en tæge, som suger blod. Den hedder også væggelus i daglig tale. Foto: AFPMB/Flickr

Væggelus kan ikke lide lys. Om dagen sidder de gemt, men om aftenen kommer de frem for at opsøge byttet, som de sandsynligvis finder ved at gå efter varmen. De elsker blod fra mennesker, men de kan suge på andre dyr som f.eks. kaniner, rotter, mus og fugle.

En væggelus er 5-10 minutter om at suge et måltid blod. Derefter trækker den snabelen til sig og kravler i skjul i revner og sprækker.

En del danskere får væggelus med hjem som en ekstra souvenir fra et ophold på et udenlands hotel. På engelsk hedder de “bed bug”. De er et ubehageligt bekendtskab, men de sidder kun kortvarigt på huden, og de er langtfra så farlige som flåter kan være.

Vil du vide mere om flåter og kaniner:
Kaniner og flåter. Tjek din kanin jævnligt
Sådan fjerner du flåter på kaniner

Flåter i Danmark

Der er mere end 10 forskellige slags flåter i Danmark. Nogle af dem bor her fast. En del kommer til landet siddende på et kæledyr – de er derfor sjældne og trives som regel ikke her i landet. Andre er så småt ved at flytte ind permanent.

3 af de mest interessante flåter i Danmark er:

 • Skovflåt (Ixodes ricinus)
 • Engflåt (Dermacentor reticulatus)
 • Husflåt (Rhipicephalus sanguineus)

Hvad er skovflåt?

Skovflåten er den mest almindelige flåt i Danmark. Den findes i hele landet fra marts til november, især i tæt og fugtig bevoksning på skyggefulde steder. Flåten er mest aktiv om foråret og om sommeren.

Helt unge skovflåter er meget små – en millimeters penge, og de skal ses i lup. De kan kendes på, at de har seks ben. Efterhånden som de bliver ældre, bliver de væsentlig større, og de voksne hunner er i størrelsesordenen 1/2-1 cm. De har otte ben, altså fire par.

Skovflåt er en af de almindelige flåter i Danmark
Skovflåt. Foto: Ryszard/Flickr

Den sidder i spidsen af et græsstrå og med forbenende strakt ud er den klar til at springe på en bytte. Det kan være rådyr, pindsvin, mus, kaniner og mennesker.

Når den er kommet over på et passende dyr, så kravler flåten hen til steder med tynd hud, eksempelvis i nakken eller omkring øjnene, hvor den bider sig fat og suger blod, mens den vokser i størrelse. Når den har fået nok blod, giver den slip og lader sig falde ned på jorden, hvor den udvikler sig til det næste stadie i sit liv eller lægger æg, hvis det er en voksen hun.

I de senere år er antallet af skovflåter steget markant, sandsynligvis fordi antallet af rådyr er steget.

Det stigende antal rådyr kan dog ikke forklare, hvorfor antallet af flåter også er steget markant inde i byer – i haver og parker, hvor der ikke er rådyr. Her mener man, at pindsvinene kan spille en vigtig rolle som vært for flåterne .

Det stigende antal kan også hænge sammen med, at klimaet er ved at ændre sig. Flåter trives nemlig bedst i omgivelser med en relativ høj luftfugtighed og ved relativt høje temperaturer.  

Hvad er engflåt?

Engflåten er større og har en anden farve på bagkroppen end de skovflåter, vi normalt ser herhjemme. (Se foto nedenfor)

Engflåt er en af de nye flåter i Danmark
Engflåt. Foto: Ferran Turmo Gort/Flickr

Engflåt blev registreret første gang i Danmark i 2017 på en guldsjakal, der var blevet skudt i Thorsminde i Vestjylland. Den havde 21 engflåter i pelsen. Det var også første gang, at der er skudt en guldsjakal i Danmark, så den er sandsynligvis løbet over grænsen fra Tykland.

18 af engflåterne viste sig at have en sygdomsfremkaldende bakterie Rickettsia raoultii. Hvis et menneske bliver bidt af en flåt med denne bakterien i sig, kan det give forstyrrelser i lymfesystemet og sorte sår på størrelse med en femkrone, indtil huden afstødes og falder af.

De danske hospitaler kender bakterien fra mennesker, der har været ude at rejse. Rickettsia raoultii skal behandles med en anden type antibiotika, end den, der bruges mod borrelia, som den meget almindelige skovflåt (nævnt ovenfor) kan være inficeret med.

Man kan forestille sig, at enkelte engflåter tidligere har været slæbt ind i Danmark, men at de ikke har kunne etablere sig. I takt med at klimaet ændrer sig, vil der sikkert komme flere. Vi ser i øjeblikket, at engflåter begynder at finde vej til store dele af Europa, især i Østeuropa er de et problem.

I april 2019 blev der fundet engflåt på en hund i Errindlev på Lolland. Den var bærer af den sjældne sygdom Babesia Canis.

Mennesker kan også blive smittet, hvis de bliver bidt af en flåt, der bærer parasitten. Heldigvis er antibiotika virksom mod sygdommen, men den kan være livsfarlig, hvis man har et svækket immunforsvar.

Sygdommen viser sig typisk et-fem uger efter at man bliver smittet. Symptomer kan være feber, kulderystelser, muskel- og ledsmerter samt rød, blodig urin. Nogen gange er der ingen symptomer.

Hvad er husflåt?

Husflåt er verdens mest udbredte flåt – på engelsk kaldes den “brown dog tick”. Ligesom andre flåter er den berygtet for at sprede adskillige sygdomme hos både dyr og mennesker.

Her i landet er den heldigvis sjælden. Når den opdages, er det som regel i pelsen på en hund, der har været sydpå. Husflåt kan også angribe andre kæledyr, f.eks. kaniner, og mennesker.

Husflåt. Foto: gailhampshire/Flickr
Husflåt er en af de flåter i Danmark, som kommer hertil på hunde, der har været sydpå. Foto: gailhampshire/Flickr

Læs mere om flåter og kaniner:
Kaniner og flåter. Tjek din kanin jævnligt
Sådan fjerner du flåter på kanin.